Koliko često treba dojiti bebu

Na koliko treba dojiti bebu? Svakako jedno od čestih nedoumica koje muče novopečene roditelje.

Na to se nadovezuju dve struje saveta – oni koji savetuju da se tu uvede neki red (apelujući da će u protivnom ili beba biti razmažena, ili da će dan bio haotičan ili da će se prejedati itd.) i oni koji savetuju da se doji na zahtev.

Najpre treba imati na umu da se majčino mleko brzo svari, najčešće za 60 do 90 minuta, i da velika većina beba u tom periodu iskazuje želju da sisa. Pokušajem da uobročimo bebu, možemo da uskratimo nutritivne podoje i da beba za posledicu, napreduje ispod proseka.

Takođe, veličina bebinog želuca je veoma mala, te se brzo prazni, pa brzo i traže novu dopunu.

želuca
bebin želudac 1., 3. i 10. dana života

Sve to rezultira da beba ima takav ritam i raspored, da ima najmanje 10 do 12 podoja za 24 sata.

Mleko se stvara sve vreme, a čestom stimulacijom i pražnjenjem dojki se podstiče da održava ili poveća proizvodnju. Ukoliko čekamo da se dojke “napune”, naše telo to tumači da imamo višak mleka i da je potrebno da umanji obim produkcije.

Ima beba koje će tražiti da sisaju i na do tri sata, ali velika je razlika da li to sami nameštamo ili je to bebin ritam.

Neka istraživanja pokazuju da i kapacitet samih dojki kod mame može da ima uticaj koliko često će beba sisati. Uslovno rečeno, svakako. Tu nema veze veličina dojke već kapacitet mlečnih kanala. I dok god beba uzima mleko kad želi i koliko želi, to nije problem.

Smatra se da će beba koja unosi dovoljne količine mleka sama da se budi za novi podoj. Ipak, kad pričamo o periodu prvih mesec dana, tu odgovornost prebacujemo na roditelje da vode računa da razmak između dva podoja tokom dana nije veći od neka dva i po sata, a noću od četiri.

Koji su znaci da beba želi da sisa?

Postoje tzv. rani znaci i kasni znaci. U ove prve pobrojavamo pomeranje, tegljenje, coktanje, oblizivanje, okretanje na stranu tražeći dojku, stavljanje prstiju ili drugih oredmeta u usta itd.

U ove druge svrstavamo plakanje (koje nam govori da je beba želela da sisa pre deset minuta). Plakanje je situacija kad je neophodno prvo smiriti bebu, pa dati joj da sisa. Stoga, trudimo se da to izbegavamo, već da je podojimo što pre.

Ukoliko posle jednog perioda aktivnog sisanja (do nekih pola sata, recimo) beba zaspi ili jednostavno pusti dojku (obično opisujemo tzv. “pijana od mleka” izraz lica) možemo da smatramo da je podoj završen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *