Beba se samostalno hrani

vođa

Metoda “baby led weaning” je metoda koju ćete ovde najčešće naći pod prevodom “beba vođa dohrane”, iako, realno, ne postoji adekvatan prevod za isto.

Naime, ne mali broj puta sam dobila pitanje oko malenih nećejeda, onih beba koje odbijaju da budu hranjene na kašikicu, ali rado uzimaju sami hranu i pokazuju želje da se hrane.

Ako se roditeljima sugeriše da to i urade, oni se po pravilu boje, jer to podrazumeva hranu u (približno) izvornom obliku i boje se da se beba ne zagrcne.

Ipak, bitno je znati da uz pravilno pripremljene namirnice, ova metoda može lako i efikasno da se primenjuje.

Ova metoda je bazirana na tome da je dete to koje usmerava ceo proces hranjenja od samog početka. Beba je ta koja bira što želi da jede i koliko, dok su roditelji odgovorni za odlučivanje koje će namirnice ponuditi i u koje vreme. Osim toga, roditelji će biti tu kako bi nadzirali sve to, ali bez uplitanja u sam postupak.

Osnovna pretpostavka je da se čeka šest meseci pre uvođenja hranu, jer su tada deca spremna za male komadiće hrane, tzv. “fingerfood”, a time se faza kašica može preskočiti. Odnosno bebi se servira hrana kakvu konzumiraju i odrasli, ali u obliku malih zalogaja.

Pa čak i da se daju kašice, bebe mogu da ih jedu prstima ili priborom, ali ne hrane ih roditelji. Ili čak, ne mora biti u potpunosti ova metoda zastupljena, možemo u par obroka ići po njoj, a u par mi hraniti dete.

Beba u početku svakako unosi male količine hrane, te nemamo potrebu da se posebno stresiramo koje to količine beba stvarno unosi.

Ova metoda ima svoje prednosti i mane, a počeću prvo od mana: zna da bude veoma musava opcija (i za bebe, sto, pribor, stolicu, pod…), pa je nekad roditeljima koji naginju da sve to imaju pod kontrolom, teško da prepuste slučaju.

Koje su prednosti:

  • povećava detetovo samopouzdanje
  • omogućava osećaj kontrole
  • uvežbava preciznije tzv. pinceta hvat (hvat palac-kažiprst)
  • poboljšava senzorne osećaje
  • povećava pokretljivost jezika
  • produžava period dojenja
  • usvaja dobre navike o ishrani, daje raznovrsnost, nema prejedanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *