Šta kad dojena beba ne kaki par dana

kaki

“Beba koja samo sisa ne mora da kaki i po 10 dana.”

Nekad se obradujem što se polako menja svest o ovome, da se roditelji ipak upoznaju sa tim da beba ne mora da kaki svaki dan.

Ipak (uvek ima to “ipak” koje sreću kvari) ovo nije potpuna činjanica i bez to dodatka koji detaljnije upućuje roditelje u ovo, nekad može biti i opasno.

A taj dodatak glasi ovako: ovo važi za bebe mlađe od 40 dana.

I to nam je jako bitno.

Zašto? Kolostrum i prelazno mleko u nastavku u svom sastavu imaju supstancu koja ima laksativno dejstvo. Ono koje podstakne novorođenče da kaki.

Redovnom svakodnevnom stolicom nama novorođenče govori da to mleko i unosi u dovoljnoj količini (jer sve što unese mora i da izbaci).

Izostanak stolice nam time ukazuje da beba ne uzima dovoljne količine mleka. U tom slučaju, neophodno je konsultovati nekog edukovanog za dojenje da vam pomogne oko popravljanja položaja na dojci, ispravljanja hvata, povećati broj podoja, proveriti da li ih vremenski ograničavamo itd.

Posle nekih 40 dana (to je uvek okvirno, nemojte da gledate u dan) prelazno mleko prelazi u zrelo mleko. Ono u sebi više ne sadrži tu materiju, te nam stolica više nije merilo da li beba unosi dovoljno mleka. Tada, više do izražaja dolazi genetika (ukoliko roditelji nemaju redovnu stolicu, ne možemo ni očekivati da je kod bebe redovna, zar ne?).

Tako da, posle tog uzrasta, da, možemo dopustiti i da beba nema svakodnevno stolicu i čak do 14 dana (svakako ćemo pokušati neagresivnim metodama da istu podstaknemo).

Ono što je bitna napomena je da vezano za sve ovo pričamo da je beba isključivo na majčinom mleku. Svako davanje bilo koje druge tečnosti ili čvrste hrane može da poremeti očekivani ritam stolice, te ne možemo da tumačimo kao kad je isključivo dojenje.

2 thoughts on “Šta kad dojena beba ne kaki par dana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *