Kolika prepreka dojenju je carski rez

carski

Često se negde pretpostavlja da će carski rez biti otežavajući faktor za dojenje. Bilo da se krivi anestezija ili se pretpostavlja da mleko neće nadoći kako se očekuje, svakako negde se ovakav završetak porođaja smatra manjkavim za dojenje.

Carski rez je nekad planirani, nekad se obavlja kao hitan, neplanski. U prvom slučaju, buduća mama je u prednosti jer se planski priprema, ne samo na samu operaciju i oporavak koji sledi, već i na samu pripremu na dojenje koja se prilagođava toj situaciji.

Mame koje su imale neplanirani carski rez često se bore sa osećajem manjkavosti zbog takvog porođaja, pa često imaju osećaj da će i dojenje biti manjkavo.

Kako je carski rez operacija, postoje procedure koje dovode često do odlaganja početka dojenja. U mnogome, sam početak zavisi od vrste anestezije – da li je carski rez urađen u totalnoj ili spinalnoj anesteziji. Svakako, u ovoj drugoj opciji, mama se brže oporavlja te i brže može da se brine o bebi.

Sama anestezija, odnosno medikamenti koji se daju tada, kao i lekovi protiv bolova ne treba da vas brinu. Oni ne utiču na mleko i kompatibilni su sa dojenjem. Pokušajte da lekove protiv bolova svedete na doze koje su neophodne, jer često mogu da utiču da novorođenče bude dodatno uspavano. Ipak, ne oklevajte da uzmete te lekove ukoliko su bolovi jaki, jer to, pak, može da bude razlog blokade hormona oksitocina i težeg otpuštanja mleka iz dojke.

Često se desi da prvih dana po operaciji mame razviju blažu temperaturu. To svakako nije razlog da se mama i beba odvoje.

Dojenje je potrebno započeti što pre, baš kao i kod vaginalnih porođaja. Mleko se stvara stalno, ali neophodna je stimulacija, što ranije i što češće, da bi nivo prolaktina počeo da raste na potreban nivo.

Zlatni standard je tzv. zlatni sat, odnosno da se prvi podoj obavi tokom prvog sata po rođenju. Ipak, u najvećem broju slučaja to se ne dešava. Naprotiv, česte su situacije gde je mama i po 24 sata odvojena od novorođenčeta, u šok sobi.

Ukoliko se prvi podoj ne ostvari ni posle četiri sata od porođaja, potrebno je započeti izmlazanje. Ono će u početku ići polako, teže, ali svaka kap se računa kad je u pitanju kolostrum. Možete zamoliti osoblje da to što uspete da izmlazate, daju vašoj bebi.

Takođe, zamolite da isto ne daju putem flašice, već na neki alternativni način hranjena, na prvom mesto – putem čašice.

Izmlazanje je potrebno na najviše dva i po sata danju, i bar tri puta noću (posebno između ponoći i pet ujutru bar jedno izmlazanje). Može biti pomalo komplikovanije zbog slabije pokretljivosti mame i često braunila u ruci i infuzija koje primaju, ali potražite pomoć osoblja.

S obzirom na ranu, za početak nije loše da se praktikuje položaj sličan tzv. ragbi položaju, ali mama leži na leđima, tako da deluje da beba prilazi od gore na bradavicu. Cilj nam je, znači, da je bebina težina “skinuta” sa maminog tela.

Čim budu u prilici da se okrenu na bok, najveći broj mama koje su se porodile carskim rezom, počne da praktikuje ležeći položaj. Taj položaj svakako daje najviše mogućnosti za odmor samoj mali, te stoga nemojte da se podbočite na ruku, već obezbedite dosta jastuka koji će omogućiti da se opustite. Jedan jastučić ili peškir postavite između nogu da bi opustili mišiće stomaka, a takođe neki peškir između sebe i bebe, da zaštitite ranu. Vodite računa da je beba okrenuta na bok u potpunosti (linija uho-rame-kuk je pravolinijska), da ne leži tako da okreće glavu na jednu stranu.

Drugi najčešće korišćeni položaj za dojenje je tzv. ragbi položaj. Tom prilikom mama sedi pravo na krevetu i, uz pomoć jastuka, bebu postavlja između svoje ruke (pazuha) i tela, tako da beba nogicama ide ka leđima.

carski
Kad će mleko nadoći?

Čim izađe placenta, pokreće se mehanizam za uspostavljanje laktacije. Obično između 2. i 6. dana od porođaja, kolostrum prelazi u prelazno mleko, što prate simptomi spram kojih mama procenjuje da je mleko nadošlo. Ukoliko je porođaj teži, oporavak teži (uopšte važi za takve porođaje, ne samo carski rez), samo nadolaženje mleka je malo odloženo. Ipak, ne treba da brinete, bebin želudac je mali i početno mleko, kolostrum je u dovoljnim količinama tih prvih dana.

Cilj nam je da tih prvih nedelja imamo najmanje 10 do 12 podoja za 24 sata. Svakako pratimo znake da li beba unosi dovoljno mleka.

Verujem da ste možda preplavljeni sa svim ovim informacijama o carskom rezu, ipak, pokušajte da poslušate sledeći savet – prvih dana činite apsolutno sve što vam prija ne bi li to vreme sa vašom bebom ipak postalo zajedničko uživanje.

2 thoughts on “Kolika prepreka dojenju je carski rez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *