5 smernica za prve dane čvrste hrane

čvrsta hrana

Posle jednog posebnog perioda kada smo svojoj bebi obezbeđivali samo svoje mleko za hranu, bliži se momenat kad polako beba treba da se upoznaje sa čvrstom hranom.

Ovde bih odvojila par smernica koje možemo da pratimo prvih dana, a vezano za uvođenje čvrste hrane:

1.Ne žurite

Uvodi se po 1 čvrsti obrok mesečno. Ne žurimo iz više razloga. Najpre, dajemo priliku bebi da se navikne na drugačiju konzistenciju, kao i da se refleks pljuvanja što više umanji.

Drugo, postepenim uvođenjem dajemo priliku i našem telu da se prilagodi na novi nivo produkcije, da pokonta bebine potrebe koje su se promenile.

U “foto-finišu” sa godinu dana, dete će svakako imati 3 glavna obroka i 2 užine.

2. Uvođenje novih namirnica ranije tokom dana

Ovaj savet najpre stoji kao predostrožnost, zbog potencijalnih negativnih reakcija koje nekad umeju da se jave zbog kontakta sa novom hranom. Ovako, ukoliko se sa novim jelima upoznajemo ranije tokom dana, imamo dovoljno vremena da smireno ispratimo to, i blagovremeno odreagujemo. Umesto noćnog obilaženja dežurnog lekara.

3. Dojenje na zahtev

Dojenje se nastavlja na zahtev. Majčino mleko je do kraja prve godine vodeća namirnica koja pokriva najviše za detetom rast i razvoj (npr. od 9. do 12. meseca pokriva čak 80% bebinih potreba), te stoga nema potreba naglo isključivati sisanje.

Beba će često, spram potreba ali i spoljašnjeg unosa pre svega tečnosti (vode, soka, kompota, čorbi) sama regulisati broj podoja.

4. Prvo podoj, pa čvrsti obrok

Iako se većinom može čuti uverenje da je potrebno izgladniti bebu uskraćivanjem podoja, da bi se navela da bolje uzima čvrstu hranu, ovo nije savet koji bih podržala. Naprotiv, davanjem bebi prvo da sisa (određeni period – ovde možemo mi malo ograničiti dužinu podoja) pa onda ponuditi čvrsti obrok, za cilj ima da beba što bolje isti prihvati. Beba je, naime, zadovoljnija posle sisanja pa time i spremnija na saradnju. A svakako te količine čvrste hrane koje beba uzima u početku nisu posebno ni velike.

Ovo je, praktično, period upoznavanja sa čvrstom hranom i tako ga treba posmatrati.

Vremenom ćemo taj podoj sve više skratiti i na kraju potpuno ukinuti.

5. Počnite sa nuđenjem sezonskih namirnica

Čime početi je nešto gde se smernice periodično menjaju. Nekad ćete čuti da je potrebno da to budu žitarice, nekad povrće, nekad kombinovano.

Čime god da započnete – nećete pogrešiti.

Davanjem sezonskih namirnica, onoga što bi se i inače našlo na vašoj trpezi (svakako, prilagođeno načinu pripreme i korišćenju začina) može u mnogome da vam olakša prve dane i što se tiče ideja i što se tiče same organizacije (npr. od 1 šargarepe dobićete ponekad i 4 obroka sa svoju bebu).

/ za vas kojima trebaju dodatne ideje, prijavite se i poručite svoj e-book sa 24 ideje za kašice/

2 thoughts on “5 smernica za prve dane čvrste hrane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *