Šta je to isključivo dojenje?

isključivo

“Beba isključivo sisa, ne dajemo joj dohranu.”

Ovo je rečenica kojom najčešće roditelji konstatuju da beba isključivo sisa. Odnosno, smatraju da time što ne dobija mlečnu formulu u dodatku, već majčino mleko, da je to to.

Ali nije.

Tu rečenicu da je preporučeno da beba isključivo sisa 6 meseci podrazumeva baš to – da dobija samo i jedino majčino mleko.

Davanjem vode, čaja, soka, formule ili čvrste hrane, beba ustvari više ne sisa isključivo. Dozvoljeno je samo ono što bi vam prepisao lekar – lekovi, kapi, vitamini, minerali.

Sve studije se slažu u istom – majčino mleko pokriva u potpunosti sve bebine potrebe u tom periodu, prvih 180 dana, kako to navodi UNICEF.

Ono je po svom sastavu 88% voda, te dojenjem na zahtev podmirujemo i bebinu potrebu za tečnošću.

Majčino mleko čini i zaštitni sloj u crevima i štiti tako bebo od prodora spoljnih agenasa i potencijalnih opasnih infekcija. Uzimanjem vode, čaja, formule, bilo čega, mi ustvari spiramo i narušavamo taj zaštitni sloj.

O čaju i sokovima treba dodati da oni tek nemaju nikakvu korist, a, naprotiv, mogu biti dodatno štetni kao potencijalni alergeni, ili nepotrebno unošenje slatkiša.

Po statistici UNICEF-a, postotak isključivo dojenih beba u Srbiji je 12,8%, al imajte na umu da baš davanjem gore pobrojanih više nije isključivo dojenje. I nek vam to bude pomalo ohrabrujući podatak jer to nam govori da ima mnogo više mama koje i doje (iako možda kombinuju ishranu).

One thought on “Šta je to isključivo dojenje?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *