Davanje vode kad je beba isključivo dojena

vode

Jedna od najčešćih nedoumica koja muči roditelje novorođenih beba je da li im treba davati vodu. Često ćemo čuti oprečna mišljenja i od strane zdravstvenih radnika na ovu temu. Neki se pozivaju na to da je voda sama po sebi neophodna za život, neki samo da je beba, kao i odrasla osoba jednostavno žedna.

Ono što takođe znamo je da SZO, UNICEF i brojni ugledni medicinski autoriteti jasno savetuju da ukoliko je beba isključivo dojenanije potrebno dodavati joj vodu najmanje prvih 180 dana. I ne samo vodu – ni sokove, čajeve, bilo koje druge napitke, tečnosti ili čvrstu hranu.

Majčino mleko sadrži oko 88% vode u sebi, tako da beba kroz podoje uzima i vodu. Ako je beba žedna, jednostavno joj ponudite da sisa.

Isključivo dojenim bebama dodatna voda nije potrebna ni kada je vrlo toplo i sparno napolju, bez obzira na temperaturu ili vlažnost vazduha.

Na šta sve možemo da utičemo davanjem vode:

  • može da poremeti prirodnu ravnotežu potražnje i proizvodnje majčinog mleka. Bebin želudac mali i ako se ispuni nekom drugom tečnošću beba će samim tim manje sisati.
  • dodavanje vode u periodu prvih 5-6 nedelja po rođenju može da dovede do većeg gubitka u težini (ili duže stagniranje) jer voda nosi tzv. prazne kalorije.
  • bubrezi bebe do 3 puna meseca su nedovoljno razvijeni i stoga ih ne treba opteretiti vodom, čajevima, sokovima i drugim namirnicama koje sadrže minerale, pre svega natrijum, kalijum i hloru većim količinama. Majčino mleko sadrži manji procenat tih minerala, ali dovoljno da za bebine potrebe.
  • može da bude čak uzrok i dijareje, a posledično i dehidratacije.

Sa uvođenjem čvrste hrane, bebi može da se nudi i manja količina vode. To služi da se spreči opstipacija kod bebe. I u tom slučaju dojenje na zahtev je na prvom mestu. Bebi vodu nudite pre svega putem šolje, a ne putem flašice.

Umesto toga, radimo sledeće:

Dojimo bebu na zahtev, kad god to ona zatraži. Beba kad je žedna želeće češće da sisa, i to je u redu. Količina mleka funkcioniše po principu „ponuda – potražnja“, pa samim tim, češćim sisanjem će beba regulisati i da vaše telo proizvodi veće količine mleka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *