Najčešći položaji za dojenje

položaji

U kojim položajima treba dojiti bebu? Pa u kojim god vam odgovara, dok god je beba pravilno na dojci.

Kao najbolji savet uvek je onaj da menjate položaje, da bi obezbedili da se dojke prazne iz svih delova podjednako.

Ipak, prvih dana, dok ne osetite sigurnost, imate punu slobodu da se neko vreme držite onih položaja sa kojima se lakše snalazite.

Velika većina mama, usled otežanog sedenja, najčešće praktikuje ležeći položaj. Tada treba voditi računa da je beba okrenuta skroz na bok, da je stomakom što bliže maminom stomaku i da uho-rame-kuk čini pravu liniju.

Mali broj mama je upoznat sa tzv. biološkom pozom. Iako, kako ime kaže, predstavlja položaj za dojenje koji bi trebalo da je svojstven našoj vrsti – ljudima, za dojenje. Pozitivna strana ovog položaja je što omogućava potpunu opuštenost mame, a takođe, podstiče da beba široko otvara usta da bi uhvatila areolu, te smanjuje mogućnost pogrešnog hvata.

Pri sedećim položajima, mame najčešće beu hvataju u tzv. kolekva i ukrštena kolevka položaje. Razlika je u suštini u načinu pridržavanja bebe. Pored ova dva, tu je i tzv. ragbi položaj (podseća na držanje ragbi lopte) koji mame najčešće primenjuju kod tandemskog dojenja blizanaca ili ukoliko beba odbija jednu dojku da sisa pa je tako zavaravamo da je na istoj dojci.

Postoji i četvoronoški položaj, gde beba leži na leđima a mama joj prilazi od gore, oslanjajući se na kolena i laktove. Primenjuje se kod problema sa slabijim refleksom otpuštanja mleka i kod nekih situacija sa zastojem mleka.

Namestiti se za podoj je ponekad izazovno posle carskog reza. Najudobnija poza je svakako modifikovana biološka poza, gde se vodi računa da se bebina težina prebaci sa maminog stomaka i time smanji opterećenje na rani.

Ono što je posebno potrebno naglasiti je da, koju god pozu praktikovali, pobrinite se da vam bude udobno! Nekad podoji traju i više pod pola sata, a ukoliko niste opušteni, već u nekom čudnom položaju, doći će do toga da vas boli, da ste ukočeni, ili čak da usled svega toga (trpljenje povisuje hormone stresa) uspori refleks otpuštanja mleka.

položaji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *