Kako da se pripremim za dojenje pre porođaja?

porođaja

Čestitke na trudnoći!

Verujem da vam dojenje nije ni približno važno u ovom trenutku spram toga kako će izgledati porođaj, šta vam treba za taj trenutak i dane koji slede posle toga, kako će izgledati beba, kako ćete brinuti o njoj,…

Ovde ste možda iz drugih razloga, jer vam ovo nije prva trudnoća, i prvo iskustvo dojenja nije bilo pozitivno.

Dojenje ima svoj usud da se smatra kao nešto prirodno, te da će stoga ići lako.

Dojenje ima i svoj usud da je osuđeno na neuspeh. Buduće mame se redovno bombarduju primerima koji plaše, koji deprimiraju i koji izazivaju otpor.

Iako se često spočitava da su kampanje oko značaja dojenja previše agresivne, kad zagrebete ispod površine, naići ćete da su ocene istih pre svega od strane mama koje, na žalost, nisu uspostavile laktaciju na pravi način.

Najčešće se nađe kao razlog nedovoljna informisanost, informacije koje nisu adekvatne, a često i neistinite, i uopšte izostanak one prave, nežne podrške tokom svim perioda nedoumica koje mama prolazi.

Trudnoća, posebno poslednje tromesečje, je stoga onaj pravi momenat da odvojite neko vreme i usvojite osnove o dojenju. Vodeći, naravno, računa da su izvori tih informacija adekvatni.

Tako, recimo, nećemo slušati ili čitati savete od osoba ili institucija ili sajtova čiji su pokrovitelji proizvođači ili distributeri mlečnih formula. Zašto? Pa oni žive od profita koji ostvare prodajom tih formula. Zdrav razum nam kaže da te savete uzimamo sa oprezom jer, ukoliko baš niste u materiji, kroz njih će ipak biti provučena poruka da će vam iste KAD-TAD biti potrebne.

Sve informacije koje pročitate na ovom sajtu uvek i u svako doba možete i sami proveriti na adresama Unicefa, Svetske zdravstvene organizacije, organizacijama koje umrežavaju IBCLC savetnike za dojenje,…

Sjajna opcija je da pre samog porođaja angažujete neku od savetnica i kroz lične konsultacije ili posetu, razrešite sve nedoumice koje imate.

Nadalje, okružićemo se osobama koje su imale pozitivno iskustvo dojenja. Koliko god nam bile bliske neke osobe, ukoliko nisu uspele da prevladaju neke probleme ili su im se neke situacije ponavljale, one nam nisu dobar izvor informacija. Neću sad da dotičem nekad potrebu da opravdamo svoje izbore, jer mislim da su lični izbori lični izbori. Ipak, neke osobe nemaju taj uvid i stoga se upuštaju u to, a novopečenoj mami to neće pomoći.

I na kraju, upoznajte svoju okolinu sa svojom odlukom da želite da dojite. Jer naići će trenuci da nas umor savlada, da nam samopouzdanje manjka, da posumnjamo u svoje sposobnosti da nahranimo svoju bebu. Tada nam treba okolina koja će nas podsetiti da nam je ta odluka – kako ćemo hraniti dete, važna. Tada nam treba okolina koja će preuzeti obaveze oko bebe (ili i neke dodatne) na sebe, a nama dati malo vremena da predahnemo i da se obnovimo.

Okolina najčešće u tim trenucima poseže za mlečnim formulama kao rešenjem. Ne čine oni to da nas namerno sabotiraju, naprotiv, oni nam žele samo dobro. Jednostavno, to samo nije dobar način podrške, odnosno, nije onaj koji nam treba tada. Stoga, kao što napisah, pre samog porođaja, razgovarajte sa njima. Napravite plan “šta ako”. Predočite odluke. Možda i zajedno poslušajte predavanja o dojenju, da zajedno budete adekvatno informisani.

I da sumiram – ispravne informacije kao vid bedema sigurnosti (i, naravno, obezbeđene na vreme – pre porođaja).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *