Dojenje u prvim danima

prvim

Iako na neke stvari ne možemo da utičemo, pokušavajući da što aktivnije ispratimo koliko je do nas, dojenje se može uspostaviti uspešno.

Sad porođaj, procedure koje se primenjuju tokom njega, a nekad i posle, mogu ponekad da ometaju uspostavljanje dojenja. Tu je negde prednost pravovremene edukacije, po mogućnosti pre samog porođaja, i traženje rešenja da se sve uvede u rutinu, pozitivnu, što pre.

Kako izgledaju prvi dani?

Pošto smo sve savladali lekciju da ne čekamo mleko, jer je mleko u našem telu već mesecima, možemo taj prvi podoj da iščekujemo samo sa uzbuđenjem.

On bi trebalo da se ostvari u toku prvog sata po rođenju, ne čekajući ni da se beba obriše ili izmeri. Toliko mu se daje značaja. Zovu ga zlatnim standardom.

Vaša beba već prepoznaje vaš glas i vaš miris i sve što joj je potrebno je da je uz vas. Stoga ovaj period često nazivaju i četvrto tromesečje.

Ipak, suočavamo se najčešće sa situacijom da to nije moguće sprovesti u našim porodilištima.

Stoga, kao sledeći cilj nam je da taj podoj ostvarimo što pre. Ukoliko ste se porodili vaginalno i ne postoje nikakvi medicinski razlozi za odvajanje od bebe, bićete smešteni sa njom. Iskoristite to kao priliku da što pre i što više beba bude uz vas, ostvarujući kontakt koža na kožu. Neka početno i samo liže i miriše bradavicu, u jednom trenutku će poželeti da se prikači na istu.

Ono o čemu moramo da vodimo računa je da je taj hvat što dublji. Da ustima obuhvati što više areole (teorija kaže celu areolu, ali retko kad je to baš i izvodljivo).

Ukoliko su areole tvrde (a nekad se desi zbog previše tečnosti koju mama dobija putem infuzije na samom porođaju) potrebno je omekšati ih. Izvršite pritisak sa svih pet prstiju, malo raširenih, na areolu i držite neko vreme tako.

Ako vam se beba ne čini zainteresovano, možete joj štrcnuti (uslovno rečeno, jer kolostruma bude kap, dve kad stisnete) direktno u usta.

Ukoliko ste porođeni putem carskog reza, za vas su početna usmerenja malo drugačija (kao što sam pisala na postu Kolika prepreka dojenju je carski rez).

prvim
privatna arhiva

Tokom tog prvog dana potrudite se da imate 8 do 12 podoja za 24 sata, uz obavezno bar jedno hranjenje između ponoći i pet ujutru, zbog nivoa hormona, najpre prolaktina. Nije potrebno ni da bebu posebno razbuđujete, najčešće lepo prihvate da sisaju i u snu.

Sam ciklus spavanja je 60 do 90 minuta. Prvih dana se čini da su pomalo omamljeni promeni koja im se desila izlaskom u spoljnu sredinu. Ako vam se čini da je baš pospana, pokušajte da joj izmlazate kolostrum direktno u usta ili se izmlazajte u neku posudu pa dajte na kašikicu, šoljicu ili špric.

Između trećeg i šestog dana, kolostrum se menja i prelazi u tzv. prelazno mleko. Kad će se tačno to desiti zavisi u mnogome od toga koliko je fizički zahtevan bio porođaj.

To mame najčešće osete po osećaju naglog nadolaženja mleka, veće punoće, težine, otečenosti. Stoga, beba vam je ovde saveznik. Što češće i više podoja, više ćete olakšati dojke i taj nagli prelaz ćete osetiti u manjoj meri.

Dobro pazite da beba dovoljno duboko hvata dojku. Svaka bol ukazuje da je hvat plitak i potrebno ga je popraviti. Svaki osećaj da je dojka praznija posle podoja je nama znak da beba uzima mleko.

Pokušajte da ne koristite flašice i cucle u ovom periodu. Ako, pak, jeste potrebno dodavanje formule, neka to bude putem alternativnih načina hranjenja – pre svega čaše, kašikice i, eventualno, šprica.

Ukoliko vam osećaj težine i dalje smeta, stavljajte hladne (ledene) obloge posle svakog podoja po 20 minuta na dojke. Možete povremeno kombinovati sa oblogama od lista svežeg kupusa.

Prvih dana, odnosno noći, ritam može biti zahtevniji. Beba se češeć budi, teško uspavljuje, ili se uspava a onda brzo probudi kad je spustite u krevetić. AKo ne morate, nemojte insistirati tih prvih dana na odvajanju. Ako pak ipak želi da spava u krevetiću od početka, čekajte da utvrdi san, pokrijte je dok sisa (često se bude jer je posteljina krevetića hladna) i ne stavljajte rukavice (one vole kontakt sa svojom kožom).

Ukoliko se desilo da ste u početku bili razdvojeni od bebe ili se desila neka druga poteškoća, nemojte se demoralisati. Nikad nije previše kasno da pokušate sa dojenjem. Povećajte vreme koje provodite sa samom bebom (ako imate pomoć od nekoga tih dana, zamolite da se bavi svime sem bebom), ležite zajedno, omogućite što više kontakta koža na kožu. Mirišite bebin miris, mazite kožu, grlite što više. Sve to pomaže vašem telu i hormonima.

Svakako, ukoliko imate nedoumice, poteškoće, pitanja, uvek su tu na raspolaganju posete i konsultacije sa savetnicima za dojenje.

One thought on “Dojenje u prvim danima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *