Ispupčene, ravne ili uvučene – kako oblik bradavica utiče na dojenje

bradavice

“Imaš ravne bradavice, nećeš moći da dojiš.”

Ovo je rečenica koju mnoge mame i buduće mame čuju kao prvu “presudu” vezano za dojenje. I svakako, kad mama pogleda svoje bradavice tokom trudnoće, i sama će se razočarati kad uoči da su zaravljene.

Ipak, kao što to obično biva, ono kako izgleda tokom trudnoće najčešće nije realno stanje stvari i, za početak, pričekajte da se porodite i vidite kako će onda izgledati. A pod uticajem smene hormona, one neće izgledati onako kako izgledaju pre.

Određeni postotak žena ima ravne i uvučene bradavice, negde oko 10%. Šta su uopšte ravne i uvučene bradavice?

bradavice

Ukoliko je površina bradavice i areole u istom nivou, to su ravne bradavice. Ukoliko je površina baravice umesto ka spolja okrenuta ka unutra (inverzija), onda su to uvučene bradavice.

Ravne i uvučene bradavice nisu nikakv defekt, već ukazuje na adheziju tkiva iza sluzokože bradavice.

Možemo i sami da proverimo kakav oblik bradavice imamo stvarno. To možemo da učinimo na 2 načina – putem tzv. testa štipanja i testa nadražaja. U prvom slučaju uhvatimo tkivo areole i bradavice između palca i kažiprsta i izvršimo pritisak ka unutrašnjosti tkiva dojke, oko 2cm. Ukoliko se ne desi ništa, to su ravne; ukoliko se uvuku, to su uvučene bradavice; ukoliko se ispupče, to su ispupčene bradavice.

U drugom slučaju, bradavice se nadražuju ili prstom ili, još bolje, nečim hladnim (kockica leda, kao primer), i posmatramo reakcije kao što je gore opisano.

Kako oblik bradavica utiče na samo dojenje?

Osnova je naučiti kako pravilno beba sisa, a to podrazumeva da beba obuhvati areolu (veliki braon krug oko bradavice), a ne samu bradavicu. Hvatanje samo bradavice dovodi do dve stvari – beba žvaće bradavicu, nanosi mami bol i stvara rane (ragade), i istovremeno, ne stimuliše adekvatno stvaranje mleka jer ne dovodi do dovoljnog pražnjenja iste.

Stoga, možemo zaključiti da sam oblik bradavice nije od važnosti da li može mama da doji. Jer, ponavljam, beba sisa areolu a ne bradavicu.

Oblik bradavice može da bude od pomoći ili da odmogne kod samog postavljanja bebe na dojku. Svakako je lakše tih prvih dana, kad se još upoznajemo i sa bebom uz neku bojažljivost, da bebu postavimo na dojku ako su bradavice ispupčene. Uz malo strpljenja, i uz bebinu pomoć, ona će sisanjem i stvaranjem vakuuma i sama izvući bradavice u nekoj meri.

Da li je potrebno pre porođaja izvlačiti bradavice?

To je nešto u čemu se ni stručnjaci za dojenje ne slažu u savetima. Velika većina se poziva na činjenicu da će, usled izmene hormona, posle porođaja same bradavice da se malo ispupče.

Ipak, neki savetuju da se neka vrsta pripreme uradi i pre porođaja. Najčešće se za to savetuju posebni štitnici (“niplete”), koje se nose tokom trudnoće u grudnjaku i vrše blag pritisak na bradavice i povećavaju elastičnost tkiva.

Ukoliko posle porođaja imate poteškoće da se beba namesti na dojku ili isto prouzrokuje bol, postoji par stvari koje možete da primenjujete:

  • nadraživanje ili test štipanja koji je gore opisan, neposredno pre podoja
  • guranje tkiva (pritisnemo tkivo dojke neposredno iznad areole ka unutrašnjosti dojke, ka grudnom košu)
  • kad ništa od gore pobrojanog nije od pomoći, možemo da uvedemo silikonske šeširiće (njih koristimo samo uz pomoć stručnog lica koje će nam pokazati kako se nameštaju i još bitnije, kako se postiže pravilan položaj na dojci da ne bi došlo do manje proizvodnje mleka kao posledica korišćenja istih).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *