Izmlazanje mleka pre no što beba stigne

antenatalno

Sve više saznanja idu u korist saveta da, u posebnim situacijama i okolnostima, buduće mame, pre samog porođaja, otpočnu izmlazanje mleka.

Otkud mleko pre porođaja?

Nije čudo, mleko se prirodno stvara početkom drugog tromesečja trudnoće. Za to je zadužen hormon prolaktin, isti onaj koji utiče ka količinsku proizvodnju mleka.

Neke trudnice primete to mleko pre porođaja, neke tek pošto se porode. I obe situacije su normalne, a takođe, nisu pokazatelj da li će neka mama imati ili nemati dovoljne količine mleka.

Prva dva dana po porođaju, i dalje se luči to prvo mleko – kolostrum. Kad pričamo o preporuci da se bebe nekih 180 dana života hrane isključivo majčinim mlekom, to svakako obuhvata i te dane. A često se dese situacije da je bebama to uskraćeno.

Zašto antenatalno izmlazanje mleka?

Postoji više potencijalnih razloga zašto ovo može biti jedan od koraka u planiranju pre samog porođaja:

  • dijabetes – novorođenče čija mama ima dijabaetes je u većem riziku da ima nizak nivo šećera u krvi po rođenju, te mu na ovaj način, davanjem dodatnog kolostruma, možemo pomoći da brže stabilizuje nivo šećera;
  • mame koje uzimaju beta blokatore u terapiji visokog krvnog pritiska;
  • zdravstvena stanja bebe koja otežavaju dobro sisanje (bar u početku): rascep tvrdog i mekog nepca, srčane mane, neurološki problemi, kongenitalna stanja. Bebe sa ovim problemima najčešće teško stvaruju dobro sisanje i njihove mame moraju da se izmlazaju i tako daju svoje mleko. Antenatalnim izmlazanjem postiže se da mama ima dodatne količine, ali i sticanje prakse za ručno izmlazanje.
  • porodična istorija alergije na proteine kravljeg mleka – na ovaj način se obezbeđuje zaobilaženje davanja mlečnih formula i smanjuje mogućnost da ove bebe razviju isto stanje;
  • kod mama koje imaju redukovano tkivo dojke, pa je očekivano da će proizvodnja mleka biti ispod željene;
  • sindrom policističnih jajnika – ponekad je potrebno dodatno dodavati mleko novorođenčetu dok se ne uspostavi željena produkcija kod mame;
  • planiran indukovan ili carski rez – u ovim slučajevima najčešće je beba odvojena od mame. Mama ovim dobija da ima sakupljen kolostrum koji će se davati njenoj bebi, ali i uči veštinu ručnog izmlazanja;
  • višeplodne trudnoće – neke buduće mame blizanaca ili trojki se boje da neće imati dovoljno mleka u početku za svoje bebe, te na ovaj način obezbeđuju količine.

Kad i kako?

Antenatalno izmlazanje se može započeti između 32. i 36. nedelje trudnoće, a samo sakupljanje kolostruma počinje od 36. nedelje. Kolostrum se sakuplja uz uobičejene preporuke: ruke oprane pre izmlazanja, sakupljanje u sterilne posude (staklene, plastične ili kese) uz obavezan datum. Imajte na umu da je bebin želudac jako mali na rođenju, te da nema potreba ni očekivati neke velike količine. Naprotiv, većina mama može prosečno da izdvoji u 20ak izmlazanja ukupno 5ml.

Kolostrum može da se čuva do 3 meseca u zamrzivaču. Pri korišćenju, nemojte ga stavljati u mikrotalasnu ili direktno zagrevati na šporetu.

Izmlazanje se obavlja rukom. Efikasnije je nego pumpicom i manje je neprijatno.

Dobrobit toga je što mama može da nauči koliko duboko beba treba da hvata areolu (da bi se mleko otpuštalo) i uopšte da ima bolji uvid u promene koje se dešavaju sa grudima.

Da li je bezbedno?

Sve studije ukazuju da ukoliko je trudnoće zdrava, ovo izmazanje ni na koji način neće ugroziti ni bebu ni mamu niti izazvati prevremeni porođaj.

Ukoliko imate neko od stanja koje podvode vašu trudnoću kao rizičnu, svakako to nećete činiti. To su, npr. stanja: krvarenje, placenta previa, problemi sa grlićem, prethnodni carski rez, fetalni zastoj itd.

Pri stimulaciji dojki, a izmlazanje radi to, dolazi do povišena hormona oksitocina. Oksitocin je zadužen za grčenje mišića materice (kao pri doživljaju orgazma) te nekad trudnice mogu da osete isto prilikom izmlazanja. U tom slučaju, potrebno je prekinuti izmlazanje da se smiri stomak. Isto je preporuka ukoliko se osete povećani pokreti bebe ili dođe do hipoglikemije (pada šećera).

Izmlazanje se sprovodi dvaput dnevno, u početku 2 do 3 minuta, a kasnije najviše 10. I količina je varijabilna, nekad je to i jedna do dve kapi.

Svakako je uvek preporuka da svog doktora uputite u svoju odluku o antenatalnom izmlazanju i posavetujute se sa njim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *