Šta kad je mleko vidljivo pre porođaja?

vidljivo

Nekad se buduće mame uplaše. Naime, uoče na vrhu bradavice neke skrame, skorenjene naslage ili vide da im je grudnjak požuteo sa unutrašnje strane grudnjaka.

To je kolostrum, prvo mleko. Neke mame ga tako uoče pre samog porođaja. Neke ne.

Nijedno od toga nije znak da ćete imati mleka ili da nećete, niti da će dojenje biti uspešno ili da neće.

Građa dojke unutra podseća na građu karfiola. Manje više. I od žlezdanog tkiva idu mlečni kanali koji imaju otvore na vrhu bradavice.

Građa naše desne i leve dojke se razlikuje. I to je normalno. Ne postoji suštinski simetrija nijednog parnog organa u našem telu.

Građa dojki žena međusobno se razlikuje.

U nekim dojkama kanali su kraći i više pravolinijski. U nekim su više uži, duži i izuvijani. U zavisnosti od toga, negde će mleko lakše poteći iz dojke, negde neće.

I jedna i druga buduća mama stvaraju mleko od početka drugog tromesečja. To je činjenica. Samo će nekoj, usled građe kanala, to biti vidljivo i pre samog porođaja.

Šta radimo kad uočimo znake da je mleko vidljivo?

Pa ništa. Ne skidamo skramu, ne podstičemo izmlazanjem, samo održavamo uobičajenu higijenu uz blaga sredstva za pranje.

Ukoliko se pojave drugi simptomi, kao što je neprijatnost i težina u dojkama, otečeni čvorovi ispod pazuha, otečene dojke, crvene, tople i slično, potrebno je da se javite osobi stručnoj za laktaciju radi saveta oko smirivanja toga. Ipak, nemojte da brinete, to su izuzetno retke situacije i podstaknute često i drugim faktorima a ne vidljivošću kolostruma.

2 thoughts on “Šta kad je mleko vidljivo pre porođaja?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *