Šta kad dojenje boli

boli

Dojenje boli.

Da li ste i vi započeli svoj put u ovo poglavlje svog života uz ovu rečenicu? Ako niste, vi ste u manjini.

Najčešća asocijacija većine mama jeste taj bol koji je prateći segment prvih dana ili čak nedelja dojenja.

Toliko je učestalo, da je počelo da se podrazumeva kao normalni sled događaja.

Mi, mame, smo čudo. Čak i kad nam predoče ovakav scenario, ako smo donele odluku da ćemo da dojimo, u stanju smo da istrpimo mnogo toga, da je dobrovoljno “žrtvujemo”, sve sa ciljem da istrajemo u svojoj odluci. Da dojimo i tako dajemo svojoj bebi najbolju hranu za nju.

Ipak, ne mora da bude tako. Ni najmanje. A zašto? Jer dojenje koje je dobro – ne sme da boli. Ono treba da bude prijatno i udobno, pa svaka bol ukazuje da nešto nije u redu.

Ima mnoštvo razloga zašto se javlja bol i šta je sve uzrokuje, ali najčešći je – nepravilan položaj bebe na dojci. Bol se obično manifestuje na početku, a bol popušta kako mleko potekne. Pokušajte da menjate položaj, da eksperimentišete (da sedite, ležite, da probate tzv. fiziološki položaj,…). Potražite pomoć oko učenja postavljanja bebe na dojku.

Često, tu vrstu bola prouzrokujemo i sami, ako pritisnemo bradavicu između prstiju, da bi je splještili da je beba lakše uhvati ustima. Umesto toga, pokušajte da pritisnete visoko areolu ili čak i iznad nje (to će povući mleko ka nazad i omekšati bradavicu te olakšati da je beba prihvati).

Isto se dešava i kod slabije refleksa otpuštanja mleka.

Nekad mama oseća bol tokom celog podoja, a olakšanje nastupa po skidanje bebe sa dojke. Neki od uzroka su: beba nije dovoljno duboko obuhvatila dojku (pokušajte da bebu skinete sa dojke i pokušate opet, što šire usta), beba ne zna kako da postavi jezik u odnosu na bradavicu, kao posledica korišćenja cucle i flašice (pa se trudite da najmanje prva dva meseca ne koristite iste) ili možda ima skraćenu resicu, te bukvalno žvaće bradavicu umesto da je obuhvati (veoma lako rešivo stanje, potrebna konsultacija ORL hirurga).

Bol koji se oseća na kraju se često javi ako želimo da skinemo bebu sa dojke, a ona je čvrsto stisnula usta.

Ponekad se i na samoj bradavici vide promene. Na primer, gore pomenuta resica čini da posle podoja bradavice izgledaju splještene. Ako se vidi linija na donjoj strani, proverite da li je bebi donja usna dovoljno izvrnuta ka spolja ili je žvaće tokom podoja.

Probadajući bol tokom i neposredno posle podoja ukazuje da je beba previše plitko na dojci, te da uzrokuje vazospazam. Bradavica je spljoštena i često bele boje.

Ukoliko se ista bol nastavi i pošto smo poboljšali položaj, a bradavica često iz bebe pređe preko modre u crvenu boju, možemo da razmišljamo u pravcu Rejnoovog fenomena. U tom slučaju, pored konsultacije sa doktorom, potrebno je grejati bradavice, kao i izbegavati nikotin i kofein.

Loš hvat često prouzrokuje pukotine – rane, koje svi znamo pod nazivom ragade. One najčešće i krvare. To nije kontraindikovano za dojenje, ali svakako je bolno i duže traje zarastanje.

Nekad se na sve to nakalemi i infekcija. Obično na to ukazuju crvene, iritirane, upaljene bradavice, a ponekad i okolna koža. Obično su to dermatitis, ekcem, psorijaza, impetigo ili kandida (soor). Konsultacije sa doktorom su neophodne.

I, za kraj, još jedan mogući uzrok bola pri podoju je blister. Izgleda kao beba bubuljica na bradavici i predstavlja začepljenje izlaza mlečnog kanala. Lako se sanira.

PREUZMITE SVOJ PODSETNIK U PDF FORMATU: Bolne bradavice

One thought on “Šta kad dojenje boli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *