Kako započeti sa dojenjem

prvim

Dojenje je nešto urođeno i prirodno, ali najčešće mama ne zna da doji, kao što ni beba ne zna da sisa i to je proces u kojem oboje uče.

Kada ste savladali prvi deo – a to je dovoljno vremena posvetili edukaciji i traženju adekvatnih informacija kako funkcioniše dojenje, vreme je da sumiramo neke osnovne smernice za započinjanje dojenja.

1.Započnite što pre

Zlatni standard – podoj u okviru prvog sata po rođenju je dosta retko ostvariv, ali ako imate mogućnosti, insistirajte na tome. Kolostrum se uveliko već proizvodi u vašem telu.

Što više kontakta koža na kožu, i tzv. fiziološka poza (kad je mama na leđima, a samo je glava i vrata na jastucima, tako je beba stomakom na maminom stomaku) u mnogome doprinose bržem uspostavljanju laktacije.

2. Što češći podoji

Potrudite se da prvih dana ostvarite najmanje 10 do 12 podoja (a i više). Njihovi želuci su mali, mleko se brzo svari i prirodno češće traže da sisaju. A kako se mleko više stvara što se češće prazne dojke, ovim ih i podstičete da količina bude uvek odgovarajuća.

3.Neka bude udobno

Mame često se postave u neprirodne položaje prilikom podoja, pa trpe bolove i neprijatnosti. Slobodno se opustite! Napravite sebi ugodno okruženje, podmetnite jastuke, ušuškajte se.

Dojke nema potrebe da pridržavate, pustite ih na prirodnu visinu.

Beba treba da je što bliže vašem telu, stomak uz stomak (vodeći računa da je linija uho-rame-kuk prava). Nos je negde u visini bradavice, podstičući tako bebu da blago izvije glavu ka gore i time osiguramo da što više otvara usta pri prihvatanju areole.

Ukoliko ne uspevate da uspostavite dobar položaj, ne ustežite se da što pre potražite pomoć.

4.Ne gledamo na sat

Nema potrebe ograničavati podoje. Neke bebe brže završe podoj, neke ne. Jednostavno se tako rode. Pustite ih da sisaju dokle god žele. Ograničavajući podoj možemo ukstatiti neke nutritivne materije neophodne za bebu.

Ne gledamo na sat ni kad je beba jela. Jednostavno joj damo da sisa kad god pokaže znake da želi da sisa. Što češće sisa, više će podsticati vaše telo da stvara nove količine mleka.

Bebu pratimo i dajemo joj da sisa na najmanje znake, ne čekamo da se rasplače.

5. Pratimo znake da je podoj efikasan

Osluškujemo da li beba guta, pratimo kako pomera vilicu, vrat, usta, obraze.

Brojimo upiškene pelene i stolice.

Pratimo da li je dojka lakša posle podoja.

Nudimo bebi da sisa čak i kad je u polu-snu i snu. Trudimo se da ima najmanje 10 do 12 podoja za 24 sata.

6. Noćni podoji

Noćni podoji su veoma važni zbog održavanja optimalnih nivoa hormona važnih za laktaciju. Pogotovo u periodu između ponoći i pet ujutru kad je neophodno da imamo najmanje jedan podoj.

Noćni podoji pomažu mamama da bude manja učestalost zastoja mleka i posledično mastitisa.

Beba koja dobija dovoljne količine mleka će se sama budi za naredni podoj, pa nema posebne potrebe buditi bebu. Možda je dovoljno da vam tokom noći beba bude blizu ili čak i pored vas u krevetu i tako da ostvarite podoje po potrebi.

7.Potražite pomoć ako treba

Ne oklevajte da na vreme potražite pomoć. SVe što je danas samo nedoumica ili manja neprijatnost, za dva dana može da bude iskomplikovana situacija.

2 thoughts on “Kako započeti sa dojenjem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *